De ce avem nevoie de Vocal Coaching? Antrenorul de voci, profesorul de canto sau Vocal Coach-ul este persoana din spatele unei voci.
Este bine sa avem vocal coach? Expertii ne spun ca este o conditie necesara daca doresti sa ajungi sa lucrezi la un nivel profesionist.
Cu ce se ocupa de fapt un Vocal Coach? Daca la inceput pune bazele unei tehnici vocale corecte, apoi el caută, cizeleaza si formeaza stilul vocal al interpretului in functie de particularitatile vocii si personalitatea lui.
Antrenorul de voce activeaza cateva paliere de cunoastere si expertiza:
De asemenea, pentru definirea stilului vocal este necesara o perioada medie de timp ca sa intelegi ce executie vocala este in avantajul artistului tau, adica ce emisie, combinație de emisii sau ce efecte vocale il reprezintă cel mai bine.
Este o munca ce antreneaza atentia la detalii, cu resurse de rabdare si efort, studiu si cautari, dar mai ales implicare din partea ambelor parti.
Un Vocal Coach trebuie sa aiba maturitatea si tactul necesare intelegerii artistului si povestii lui. Nicio poveste nu seamana cu cealalta si o neintelegere a problemelor psihologice ale artistului poate duce la nerezolvarea unor probleme profesionale sau la neaducerea unei voci la capacitatea ei maxima.
Artistul trebuie convins ca problemele personale, frustrarea sau inhibitia duc la limitarea capacitatilor creative si vocale si in general aceste probleme ar trebui rezolvate pentru ca el sa se poata exprima artistic.
Rolul unui Vocal Coach este de a depista aceste probleme si a ajuta in corectarea lor, de a incuraja artistul si a-l sfatui, chiar daca este nevoie de mai multa empatie sau de implicare emotionala atat cat este necesar, pentru ca el sa depaseasca aceste obstacole.
Alaturi de un Vocal Coach al Scoalii de Canto Art Music te vrei simti pregatit sa faci fata oricarei provocari
Rezerva o sesiuneVocal Coach-ul si terapia vocala
Un Vocal Coach va evalua sanatatea corzilor vocale inca de la prima interactiune cu elevul. La prima auditie, inainte de a asculta vocea cantata, profesorul de canto adreseaza o serie de intrebari si asculta raspunsurile rostite de elev, incercand sa simta daca exista vreo disfunctie a corzilor vocale sau o boala deja instalata la nivelul lor.
Corzile vocale funcționează identic, fie ca se emite un sunet cantat sau vorbit. Se pot depista disfonii cu insuficienta glotica, noduli pe corzi, schita de noduli, sinuzita cronica cu vegetatii sau polipi.
Prima recomandare a unui Vocal Coach este sa se adreseze unui medic foniatru pentru a primi un diagnostic exact si sa urmeze tratamentul prescris de specialist. Abia după perioada de refacere, interventie chirurgicala sau tratament, pe baza diagnosticului putem incepe lucrul cu vocea. Practic incercam sa corectam cauza ce a dus la instalarea bolii corzilor vocale. Profesorul de canto trebuie sa ii invete tehnica de vorbire sau de cantat corecta pentru nu mai ajunge in astfel de situatii limita.
In concluzie, un Vocal Coach trebuie sa fie meticulos, exigent in cerinte, un om de încredere, care sa traiasca alaturi de experiențele artistilor, sa fie generos in a da sfaturi, sa inteleagă varsta cu specificul ei, fie ca artistul are 10 ani, sau se afla la pubertate sau tocmai a trăit o drama sau a trecut printr-o experienta frumoasa pe care doreste sa o împartaseasca cu omul lui de încredere: profesorul de canto sau antrenorul de voce!