Am primit la adresa madalina@artmusic.ro o intrebare de la Despina Avram de 15 ani din Bucuresti.
Draga Madalina, imi doresc foarte mult sa cant dar nu stiu daca am voce. Prietenii ma incurajeaza dar… nu stiu daca sunt destul de talentata sa fac asta! Pot sa invat singura sa cant?

Este prima intrebare pe care si-o pune cineva care-si doreste sa cante! Am voce?
Raspunsul corect al unui pedagog ar fi ca toata lumea are voce pentru ca toata lumea are doua corzi vocale cu care poate vorbi sau canta.
Inchipuie-ti ca te afli in fata unui pian si iti pui acelasi gen de intrebare:” Stiu sa cant la pian? Nu pentru ca nu sunt instruit! Nu am studiat niciodata acest instrument!”
Si vocea este un instrument care trebuie studiat si slefuit!
Există doua variante sa faci asta: Sa-ti alegi un profesor de canto care sa te faca sa intelegi mai repede ce înseamna sa canti cu vocea si sa te instruiasca sau sa fii propriul tau profesor si sa inveti singur cum sa-ti slefuiesti instrumentul ( aceasta varianta necesita mai mult timp).
Acum sa cautam avantajele si dezavantajele ambelor variante:

Varianta alegerii unui profesor de canto:

Avantaje:
Profesorul de canto are intotdeauna o metoda cu care ajută elevul sa invete intr-un ritm mai alert si intr-un mod structurat tehnica vocala (cu conditia sa se priceapa)!!!
Un profesor de canto ar trebui sa te fereasca de dobandirea unor defecte vocale (ex. Nazalizarea excesiva a vocii vibrato larg, emisii incorecte care in timp uzeaza corzile vocale etc) sau de suprasolicitarea corzilor vocale si deci…imbolnavirea lor!
Este mult mai dificil sa repari ceva invatat gresit decat sa-ti insusesti cunostinte noi!!!
Dezavantaje:
Profesorul de canto… costa !!!
Deplasarea la sala de cursuri.

Varianta Autodidactului:

Avantaje:
Nu costa nimic!!!
Nu pierzi timpul cu drumul spre sala!
Iti organizezi timpul pt. studiu asa cum iti doresti.

Dezavantaje :
Dobandirea unor pozitii incorecte de cant.
Imbolnavirea prematura a corzilor vocale (disfonii, noduli, etc)
Lipsa unei aparaturi de amplificare a vocii (microfon, statie, etc)

Sugestii
Am fost prima data autodidact, apoi peste multi ani am devenit profesor de canto, asa incat pot sa iti impartasesc din ambele perspective cum să alegi cea mai bună varianta pentru tine!
Cand am descoperit ca vreau sa cant nu exista moda profesorului de canto si nici youtube asa incat am inceput sa studiez singura muzica vocala pop ascultand alte voci si incercand sa le imit. Mai tarziu am terminat canto clasic la Academia de Muzica din Bucuresti si mult mai tarziu m-am specializat in predarea cursurilor de canto pop. Abia atunci am inteles diferentele in alegerea studiului.
E bine sa apelezi la un profesor de canto pentru ca el are multe chei la intrebari pe care ti le pui si te ajuta sa treci mai repede peste perioada cautarilor si a cercetarilor despre tine si vocea ta, astfel drumul perfectionarii talentului tau poate fi mult mai scurt si mai direct.
Esti liber sa-ti alegi varianta studiului, dar să fii foarte precaut cu vocea ta! Nu prea tare, nu prea sus si nu prea mult sunt cele trei interdictii pe care trebuie sa ti le impui ca Autodidact!!!

Concluzie
Nu conteaza ce iti spun prietenii, parintii sau fratii despre vocea ta: ca e prea pitigaiata sau prea groasa, ca e frumoasa sau ca ii zgarie pe timpan! Important este ca tu sa iti doresti cu adevarat sa canti, muzica sa te arda pe interior si dorinta de a canta frumos intr-o buna zi sa devină realitate! Asa ca aduna-ti fortele pentru ca vei porni pe un drum frumos, fara intoarcere, cu multe incercari dar si multe satisfactii.

Nu mai sta pe ganduri! Urmeaza-ti visul!

Comentarii Facebook