Belt voice sau vocea strigată, este cea mai râvnita emisie vocala din canto pop. Ca si nazal voice, belt voice este o emisie mixtă, o combinație intre head voice si chest voice. Caracterul acestei emisii este metalic, adica intensitatea sunetului este foarte mare datorită folosirii rezonatorilor.

Datorită fundamentului solid dat de rezonanta pieptului si a folosirii rezonatorilor( vocea de cap), sunetul in belt voice este foarte puternic, foarte metalic si foarte sigur. In registru grav si mediu, belt voice se poate executa pe toate vocalele, dar in registrul acut aceasta emisie se executa doar pe vocalele E (stay) si Ă (so).

Pentru o execuție corecta in belt, in primul rând trebuie sa executam foarte bine emisiile head voice si chest voice. Maxilarul inferior trebuie coborât mult, iar pomeții ridicați. Deschide gura ca si cum ai musca dintr-un mar foarte mare (vezi foto articol).

Senzațiile pe care trebuie sa le simtim in belt voice sunt vibrația toracelui si a palatului tare (cerul gurii). Trebuie sa se formeze pe palatul tare un „traseu” al sunetului, sa simțim cum sunetul își formează un „culuar de trecere”. Tot ca senzație poti sa te gândești ca ai lipită pe cerul gurii o caramea. Fixeaza marginile limbii pe molarii de sus iar vârful sprijinit la baza dinților de jos. Ca sa înțelegi mai bine sonoritatea si intensitatea sunetului poti încerca sa executați belt voice strigând cat poti de tare(ca si cum strigi după un taxi) Hei!

Nu trebuie sa simți nici o presiune sau încordare la nivelul laringelui. La primele încercări poti simți o ușoară amețeala din cauza vibratiilor din zona capului dar asta este un semn bun, asa ca nu te speria!

Actorii folosesc adesea emisia belting pe scena pentru a se auzi foarte bine pana in spatele sălii. Cu o susținere ferma a mușchiului diafragmei si o plasare corecta a sunetului, belt voice este cea mai „convingătoare” emisie vocala. O nota acută cântata in belt te va face sa exclami: „uau, ce voce mare!”

O atenție deosebita trebuie acordată cand studiezi in belt, pentru ca din punct de vedere medical este singura emisie cu limite in acut !!! La vocile feminine limita maxima superioară este D5 (re2), iar la vocile masculine C5 (do2). Nu depășiți aceste limite superioare pentru ca tot ce este mai sus in aceasta emisie este fatal pentru corzile vocale!!!

Artisti care folosesc foarte des emisia belt: Pink, Christina Aguilera, Adèle, Jessie J, Luminița Anghel, John Legend, Sam Smith, Katy Perry, Sia, etc.

Deși este o emisie destul de greu de înțeles ca si execuție, odată stiute mecanismele ei, va fi cu siguranța emisia ta preferata!

Comentarii Facebook