Este bine sa-ti incalzesti vocea inaintea studiului sau înaintea unei/unui auditii/concert prin vocalize?

Imagineaza-ti ca un atlet are de alergat in finala de 100 de metri la Olimpiada si ca intra pe pista de concurs fara sa faca o incalzire prealabila. Ce crezi ca va pati? Dupa cinci pasi va face intindere musculara si abandoneaza cursa!

Corzile noastre vocale sunt doi muschi foarte subtiri si sensibili si Da, au nevoie de incalzire! In afara corzilor vocale, in timpul cantatului folosim multe grupe de muschi pe care este important sa le incalzim inainte de a începe cantatul propriu-zis.

Dupa cum probabil stii, succesiunea vocalizelor se face progresiv de la registrul grav pana la registrul acut si supraacut. Cu timpul este bine sa-ti faci un program de 10 minute cu vocalize pe care tu simti ca te incalzesti foarte bine si nu te suprasolicita vocal. Vocalizele fac parte din programul de igiena vocala pe care fiecare artist ar trebui sa-l respecte cu strictete!!! Exista si varianta incalzirii pe piese mai usoare la inceput si apoi pe masura ce vocea se incalzeste sa treci la piese mai dificile, insa nu este o varianta profesionista de lucru.

Asa ca Da trebuie sa faci o incalzire chiar daca stiu ca vocalizele sunt cateodata cam plictisitoare…
Pe de alta parte in orele mele de canto, propun artistilor niste exercitii de tehnica vocala specifice pentru fiecare problema in parte. Fiecare Vocaliza sau exercitiu trebuie executat pentru a rezolva o anumita problema de tehnica. Folosesc exercitii pentru vocal fry, egalizarea vocalelor, executia diftongurilor, atacul de glota, sau break vocal, exercitii pentru executia emisiilor sau combinarea emisiilor vocale (head, chest, nasal sau belt) sau vocalize speciale pentru vibrato laringian/hammer vibrato si multe altele foarte interesante. In general nu folosesc vocalizele tradiționale la cursurile de canto pop si adaptez sau inventez in functie de problema vocala a elevului exercitii sau vocalize specifice.

Dacă doresti sa afli ce vocalize folosesc la ore pentru o incalzire usoara sau de tehnica vocala, te astept sa-mi scrii in continuare pe adresa madalina@artmusic.ro si sa vizitezi site-ul nostru www.artmusic.ro.

Spor la treaba!

Comentarii Facebook