In general nu exista interdictii privind alimentele pe care trebuie sa le consumam inainte de concert din simplul motiv ca bolul alimentar nu ajunge la corzile vocale! Cu toate acestea este bine sa evitam inghetata in ziua concertului, dar putem foarte bine sa o mancam cu o zi inainte.

Chiar recomand studentilor mei sa consume si alimente reci pentru a nu crea sensibilitate la nivelul gatului sau mai grav psihoze legate de sanatatea aparatului fonator inaintea concertului.

Cunosc artisti foarte buni care cu o zi inainte au facut laringita sau aveau temperatura doar pe sistem nervos. Imediat dupa concert erau perfect sanatosi fara vreo urma de raguseala.

Sigur ca este bine sa ne pastram tabieturile inainte de concert si sa nu incercam bauturi sau medicamente pe care nu le-am testat inainte. Profesoara mea de canto in pauza concertului manca de fiecare data o pungulita de alune prajite!!!
Exista calmante (distonocalmul) care usuca mucoasa sau ne linistesc atat de tare incat toate trairile pe care am dori sa le transmitem publicului ne sunt inhibate.

In ce priveste alcoolul inainte de concert, medicii foniatri nu recomanda consumul din acelasi motiv ca usuca mucoasa dar daca aveti un astfel de obicei eu va recomand sa va si hidratati cu apa plata imediat dupa gura de alcool. Nu consumati alcool indulcit (lichioruri) sau ciocolata pentru ca deasemenea mucoasa este afectata, saliva transformandu-se intr-o substanta vascoasa greu de curatat in momentul cantatului.

Daca pe vremuri se foloseau ouale crude sau ceapa pentru o voce clara (eu am incercat dar nu am sesizat schimbari), acum exista remedii special create pentru mucoasa gatului si sunt extrem de eficiente. Eu le recomand doar daca gatul este foarte obosit sau daca suntem in mijlocul unei viroze si e musai sa cantam.

Deasemenea daca avem gatul inflamat putem bea un ceai caldut de ghimbir cu miere. Nu consumati bauturi fierbinti!!!

Sper ca aceste sfaturi sa va fie de folos! Succes!

Comentarii Facebook