Tehnica vocala este metoda folosita de artisti (cantareti sau actori) pentru a emite sunete in timpul unei prestatii artistice.
Daca pentru actori este ceva mai simplu de asimilat tehnica vocala „vorbita”, la cantareti lucrurile se complica.
Tehnica vocala imbina cele 4 tipuri de emisie cu efectele vocale dar si cu luminozitatea sunetului.

Cele patru tipuri de emisie sunt:
1. Head voice – Vocea de cap sau falsetto (pentru barbati) – o emisie non metalica
2. Chest voice – Vocea de piept – half metalic sound
3. Belting voice – metalic sound- dubla rezonanta (emisie mixta)
4. Nasal voice – metalic sound – dubla rezonanta (emisie mixta)

In functie de emisia vocala in care alegem sa cantam sau combinand aceste emisii si adaugand efecte vocale: vibrato, vocal fry (sau creaking), distors etc, putem creea o fraza muzicală cantata. Cu cat imbinarea emisiilor si a efectelor este executata mai armonios, fara a face nici un efort vocal, cu atat interpretarea este mai reusita. Teoretic pare simplu practic insa… In cadrul orelor de canto fiecare element vocal trebuie studiat separat, constientizat si executat intr-o maniera sanatoasa.

Tehnica vocala este un antrenament corect facut, pentru ca muschii care alcatuiesc aparatul fonator, sa se miste la inceput intr-o maniera constienta dictata de cursant sau profesor, iar mai tarziu aceste miscari sa devina reflexe, dupa ce muschii memoreaza miscarile necesare emiterii sunetelor cantate („memoria muschilor”).

Am încercat sa condensez cat mai mult posibil subiectul „tehnica vocala” pentru ca sunt multi termeni care in general pot fi explicati cu usurinta ajutându-ne de exemplificare.

Pentru intrebari sau lucruri neintelese va astept cu intrebari la adresa madalina@artmusic.ro, accesand site-ul nostru www.cursuri-canto.ro sau de ce nu la www.artmusic.ro.

Comentarii Facebook