Antrenorul de voci, profesorul de canto sau Vocal Coach-ul este persoana din spatele unei voci. Este bine sa avem vocal coach? Este o conditie necesara daca doresti sa ajungi sa lucrezi la un nivel profesionist.

Cu ce se ocupa de fapt un Vocal Coach?

Daca la inceput pune bazele unei tehnici vocale corecte, apoi el cauta, cizeleaza si formeaza stilul vocal al interpretului in functie de particularitatile vocii si personalitatea lui.

Calitatile unui Vocal Coach ar trebui sa fie urmatoarele:

Cunoasterea unei tehnici vocale corecte si stiinta de a o preda

Este foarte important ca si Vocal Coach sa ai o metoda de predare bine structurata si o schema cronologica a intervalelor de timp necesare pentru memoria musculaturii aparatului fonator. Adica, fiecare element vocal, emisie, dar mai ales stil vocal in care vrei sa incadrezi artistul cere un timp anume pentru implementare. Exemple: am elevi care au invatat sa execute vibrato in 5 min, iar altii care au invatat acelasi element in 2 luni. Unii inteleg emisia de piept de la primul curs si o pun in practica imediat, iar altii reusesc abia intr-o luna. Practic un Vocal Coach trebuie sa stie ce butoane sa apese pentru ca informatia, dar mai ales executia anumitor elemente sa se fixeze in cel mai scurt timp.
Deasemenea pentru definirea stilului vocal este necesară o perioada medie de timp ca sa intelegi ce executie vocala este in avantajul artistului tau, adica ce emisie, combinatie de emisii sau ce efecte vocale il reprezintă cel mai bine pe artistul tau si vocea sa.
Este o munca foarte migaloasă, cu resurse de rabdare si efort, studiu si cautari de ambele parti.
Evolutia artistului in devenire sau a celui consacrat trebuie sa fie simtita de la o sedinta la alta. Daca nu exista evolutie intr-un interval mare de timp, inseamna ca ceva nu functioneaza.

Urechea unui Vocal Coach trebuie sa fie experimentata

Un bun Vocal Coach trebuie sa realizeze niste reglaje foarte fine pentru ca vocea artistului sa sune la maximum de capacitate. Un exemplu bun este ca atunci cand artistul inregistreaza intr-un studio profesional o piesa, el trebuie sa aiba imediat solutii ca vocea sa sune perfect. Fie ca vorbim despre o deformare a unei vocale sau adăugarea unui vibrato fin pe final de fraza sau de plasarea unui anumit efect vocal pentru ascunderea unei probleme legate de text sau orice alt artificiu pentru ca vocea artistului sa sune impecabil, un Vocal Coach trebuie sa vina imediat cu solutia minune!

Un Vocal Coach este esențial sa fie un bun psiholog

Artistii au niste trairi intense, sunt oameni cu multa personalitate dar sunt extrem de sensibili si vulnerabili.
Un Vocal Coach trebuie sa aiba maturitatea si tactul, necesare pentru a intelege artistul si povestea lui. Din experiența mea de pedagog pot sa va spun ca nici o poveste nu seamana cu cealalta si o neantelegere a problemelor psihologice ale artistului poate duce la nerezolvarea unor probleme profesionale sau mai pe intelesul tuturor la neaducerea unei voci la capacitatea ei maxima.
Artistul trebuie convins ca problemele personale, frustrarea sau inhibitia duc la limitarea capacitatilor creative si vocale si in general aceste probleme ar trebui rezolvate pentru ca el sa se poată exprima artistic.
Rolul unui Vocal Coach este de a depista aceste probleme si a ajuta in corectarea lor, de a încuraja artistul si a-l sfatui chiar dacă este obligatoriu sa empatizezi cu el sau sa te implici emotional atât cat este necesar pentru ca el sa depaseasca aceste obstacole.

Vocal Coach-ul si terapia vocala

Ca si Vocal Coach am avut cateva cazuri de artisti care au dorit sa se inscrie la cursurile mele si la prima intalnire atunci cand are loc evaluarea initiala, inainte de a asculta vocea cantata, le adresez o serie de intrebari si incerc sa aud daca exista vreo disfunctie a corzilor vocale sau o boala deja instalata la nivelul lor, doar din raspunsurile rostite de ei. Corzile vocale functioneaza identic fie ca se emite un sunet cantat sau vorbit. Am depistat disfonii cu insuficienta glotica, noduli pe corzi, schita de noduli, sinuzita cronica cu vegetatii sau polipi. Primul sfat pe care il dau este sa se adreseze unui medic foniatru cu care tin si eu legatura, sa primeasca un diagnostic exact si sa urmeze tratamentul recomandat de specialist. Abia după perioada de refacere, interventie chirurgicala sau tratament, pe baza diagnosticului putem incepe lucrul cu vocea. Practic incercam sa corectam cauza ce a dus la instalarea bolii corzilor vocale. Profesorul de canto trebuie sa ii învete tehnica de vorbire sau de cantat corecta pentru nu mai ajunge in astfel de situatii limita.

In concluzie, un Vocal Coach trebuie sa fie meticulos, exigent in cerinte, un om de incredere, care sa traiască alaturi de experientele artistilor, sa fie generos in a da sfaturi, sa inteleaga varsta cu specificul ei fie ca artistul are 10 ani, sau se afla la pubertate sau tocmai a trait o drama sau a trecut printr-o experienta frumoasa pe care dorește sa o impartaseasca cu omul lui de incredere: profesorul de canto sau antrenorul de voce!

Comentarii Facebook