Daca mergi la un medic foniatru (specialist in patologiile corzilor vocale) iti va spune sa te lasi urgent de fumat si sa te hidratezi foarte bine!

Daca vii la un profesor de canto… la mine spre exemplu, ti-as spune ca solistica nu face casa buna cu fumatul si ca primul pas ar fi sa treci de la tigarile clasice la cele fara ardere!

Ca fosta fumatoare de tigari clasice pot sa-ti spun ca vocea incepe sa se transforme, corzile vocale parca nu mai vibreaza cum trebuie, respiratia devine greoaie, secretiile apar cand incepi sa canti si te ineci, racelile sunt lungi si cu tuse productiva ce tin vreo 2-3 saptamani si in general vocea suna…ca naiba! Explicatia este simpla: in momentul inspirarii fumului, el trece prima data exact pe la corzile vocale.

Corzile vocale asa cum va spuneam in alte articole are nevoie ca mucusul de pe ele sa fie de o anumita calitate ca sa poata vibra si sa produca sunete de calitate. Deci inhalarea fumului duce la uscarea lor si la imposibilitatea de a vibra in cele mai bune conditii.

Ca si atunci cand avem viroza sau tusim secretiile coboara si simtim nevoia sa ne dregem vocea printr-o lovitura brutala de glota!!! Concluzia: gaseste o alternativa la fumatul clasic pentru inceput si poate mai tarziu reusesti sa te lasi definitiv!!! Hai ca se poate!

Comentarii Facebook