Ultimul capitol ce tine de producerea sunetului in tehnica vocala se referă la culoarea sunetului emis de voce, la luminozitatea sunetului. Sunt situații in care piesa cere un sunet mai luminos, alteori este nevoie de sunete mai închise, mai cupolate (acoperite).Formarea culorii sunetului se realizează fără un efort special ci doar prin închiderea sau deschiderea gurii, miscarile controlate ale buzelor, acoperirea sau descoperirea dinților, strângerea maxilarelor sau coborârea maxilarului inferior, sau ridicarea pomeților printr-un zâmbet.

Ce este mai complicat in acest capitol este ca in anumite situații, mai ales in cazul extremelor ambitusului: grav sau acut, sunt vocale care trebuie sa fie modificate pentru ca ele sa sune bine in acele registre si in funcție de emisia aleasa. Aici deja vorbim despre reglaje foarte fine la nivel auditiv si necesita studiu chibzuit mai ales cand vorbim de registrul acut.

Trebuie sa avem in vedere ca interpretarea vocala, nu trebuie sa fie un chin! Cântatul trebuie executat pe o zona de confort! Obișnuiți-va sa găsiți cea mai fireasca poziție pentru musculatura folosită in cantat si nu încercați sa faceti mișcări ale gurii care sa suplinească alte funcții ale aparatului fonator pentru ca nu veți reuși sa cantati decât intr-o maniera chinuita si veți simți tot timpul disconfort la nivelul gâtului. Adele este un artist care poate fi dat ca exemplu cand vorbim atât de culoarea sunetului dar mai ales de modificarea vocalelor pentru ca sunetul sa fie la cea mai buna calitate. Ex: ataca vocala „A” cu „H” in fata (in loc de I in engl. canta hai ). In acut elimina vocala „i” si trece la următoarea „Ă” ca sa-l poată plasa in belt si sa nu se închidă gâtul prin coborârea palatului moale, si exemplele pot continua.

Concluzia este ca reușește sa cânte intr-o maniera foarte comoda si fireasca, ascultătorul având ocazia sa asculte o voce extrem de echilibrata si foarte calda. Pentru un mai bun control, recomand studenților meu studiul in oglinda si corectarea permanenta a mișcărilor musculare de la nivelul fetei. Nu uitați ca dacă exista crispare la nivelul fetei, exista deasemenea incordare si in interiorul aparatului fonator de aici si expresia „canti din gât”. De ce este important acest capitol: pentru ca luminozitatea sunetului definitivează un stil vocal si aduce un plus de culoare interpretării.

Comentarii Facebook