Aceasta este remarca cel mai des întâlnita despre propria voce a celor care vin sa se înscrie la cursurile de canto. Se poate mari ambitusul unei voci?

Raspunsul este da, insa cu multa tehnica, mult studiu si cu multa prudenta.
Practic lipsa ambitusului inseamna lipsa tehnicii vocale fie ca vorbim de canto pop fie ca vorbim de canto clasic.
In primul rand va propun sa ne familiarizăm cu registrele unei voci.

Ambitus/ registers/PITCH

1. sub-register
2. chest-register
3. mixed register
4. head-register(woman) or falsetto (men)
5. flute-register(woman)/ high falsetto(men)

Aceasta clasificare interesantă care stabilește si pragurile unei voci, o găsim in tratatul de tehnica vocala „Complete Vocal Technique” scris de Cathrine Sadolin.

O clasificare mai simplista ar fi:

1. registrul grav
2. registrul mediu
3. registrul acut
4. registrul supraacut

In studiul unei voci apar situații diverse de la caz la caz. Daca cele mai întâlnite voci sunt cele care au nevoie mărirea ambitusului in registrul acut si supraacut, exista si voci care au deficiente in emiterea sunetelor in registrul grav, dar si mai rar in registrul mediu.
In general cursanții care au probleme in registrul mediu sau grav, de cele mai multe ori au o patologie a corzilor vocale deja instalată si anume disfonie cu insuficienta glotica(imposibilitatea corzilor vocale de a se inchide complet). Pentru acest tip de problema se recurge la o perioada de terapie vocala si apoi se trece la implementarea unei tehnici vocale sănătoase de cânt. Doar terapia vocala nu este suficientă! Daca o perioada vocea va suna ok pentru ca prin terapie se reușește apropierea corzilor, întoarcerea la aceeasi tehnica vocala deficitara folosita pana atunci, duce in timp la acelasi tip de problema sau si mai rău la agravarea diagnosticului.

Revenind insa la lărgirea ambitusului in grav sau acut, vorbim practic despre un antrenament al musculaturii aparatului fonator identic cu cel al sportivilor de performanța! Daca la inceput se fixează bazele tehnicii corecte( respiratie, emisii si pozitia de twang), urmează apoi antrenamentul pentru depășirea „recordurilor personale” si apoi „mondiale”, in centimetri, secunde sau greutate la sportivi si in tonuri sau semitonuri la cantăreți. Lupta pentru doi centimetri in plus, o secunda in minus sau un ton si un semiton mai sus sau mai jos, poate dura mai mult sau mai putin timp, in functie de datele native, perseverenta dar si de antrenamentul fiecăruia.

Recomandarea mea pentru cei care doresc sa câștige ceva in plus la „recordul personal” este sa țină cont de tipul de voce pe care il au si daca vocea este de bariton sa nu încerce sa devină soprana de coloratura 😀! Aveți grija in alegerea repertoriului si alegeți gradual piese din ce in ce mai sus sau din ce in ce mai jos. Faceti exercitiile de respiratie in mod regulat, încălzirea si igiena vocala obligatorie dar si studiul registrului grav sau acut făcute separat. Lucrați mai întâi o perioada in acut, apoi o perioada in grav si la final egalizati registrele pentru ca ele sa aiba o sonoritate omogena fara a exista diferențe la trecerile dintre registre(praguri). Nu lucrați in grav si in acut sau supraacut in acelasi timp. Nu uitați de cei trei de „NU” din canto: NU prea tare, NU prea sus si NU prea mult!!! Succes in depășirea „recordurilor personale” si de ce nu a „recordurilor mondiale vocale”! 😊

Comentarii Facebook