Musculatura aparatului fonator dar mai ales corzile vocale au nevoie din cand in cand de un repaos total.

Cand si de ce este necesar aflati din randurile de mai jos.

Cele mai dese recomandari de pauza vocala vin deobicei din partea medicului foniatru sau a profesorului de canto, atunci cand exista o patologie instalata la nivelul corzilor vocale. In cazul simplelor disfonii cu insuficienta glotica(imposibilitatea corzilor de a se inchide perfect), lucrurile sunt relativ simple: se prescrie un tratament medicamentos, pauza vocala totala si apoi daca este cazul se recomanda terapia vocala. Terapeutul te ajuta sa produci sunetele intr-o maniera sanatoasa pentru corzile vocale. In cazul in care disfonia a aparut ca urmare a unei tehnici vocale incorecte de cant, pauza vocala nu este suficienta. Ea trebuie urmata de corectii la nivelul tehnicii vocale, a problemelor care au dus la instalarea disfoniei. De aici lucrurile se complica pentru ca daca esti autodidact trebuie sa apelezi la un profesor de canto care stie sa-ti rezolve problema sau daca deja ai un profesor de canto trebuie sa iei repede decizia de a-l schimba cu unul care stie tehnica vocala!!!

Nu canta cand esti racit sau ragusit!!!!

Disfonia vocala mai poate aparea dupa un episod foarte lung de tuse, sau dupa ce artistul canta cand este ragusit sau racit. Disfonia poate fi recunoscuta relativ usor atunci cand pe sunetul vorbit sau cantat apare un suierat adica anumite sunete produse de corzile vocale sunt dublate de o coloana de aer expirat. Cantatul sau vorbitul disfonic duce in timp la complicatii mai grave ale corzilor vocale, ele necesitand tratamente sau chiar interventii chirurgicale mult mai complicate.

Este important sa avem o igiena vocala pe care sa o respectam cu strictete si chiar daca nu avem patologii la nivelul corzilor vocale, sa ne impunem din cand in cand cate o pauza vocala, mai ales dupa o perioada in care aparatul fonator a fost solicitat foarte mult. Si nu uitati de cei trei de NU din meseria noastra: NU prea sus, NU prea mult si NU prea tare!!!

Comentarii Facebook