Muzica Pop a inregistrat o popularitate imensa in ultimele decenii, devenind un obiect de studiu in foarte multe tari care au o industrie a show-biz-ului foarte dezvoltata.

Firesc, au aparut metode de predare specifice, specialisti care si-au impus metodologia si cercetatori ca in orice domeniu. Tehnica vocala sau cantatul pop/clasic evolueaza, se descoperă noi, efecte si termeni care vin in ajutorul celor care doresc sa urmeze o cariera in muzica vocala.

Inovatia in canto pop sau canto muzica usoara este continua si surprinde prin produsele de exceptie care scriu istoria muzicii pop.

elev la canto art music

Termenii pe care-i studiem si care definesc modalitatea prin care se poate emite un sunet:

Head voiceChest voiceNazal voiceBelt voiceMix voiceNeutral modeCurbing modeOverdrive modeEdge mode
TwangEmisia de capEmisia de pieptEmisia nazalaEmisia de siguranta sau emisia strigataEmisia mixta

Fiecare Vocal Coach sau profesor de canto va exemplifica si va invata elevul sa execute corect toate emisiile vocale.

Emisiile vocale

Exista patru moduri in care putem emite sunete cantate sau vorbite voce de cap, piept, nazal sau belt. Prin executia lor corecta putem fi cunoscatorii unei tehnici vocale sănătoase!

Cathrine Sadolin in tratatul ei „Complete Vocal Technique” redenumeste termenii pentru cele patru emisii vocale in moduri: neutral, curbing, overdrive si edge. Se refera la aceleasi tipuri de emisii, insa e o diferenta de terminologie. Studentii se vor familiariza cu acesti termeni pe masura ce invata si aplicarea emisiilor alternativ in cantat.

Detalii in articolele de pe Blog

Tehnica vocala pe intelesul fiecaruia

Afla cum se executa corect aceste emisii, caracteristicile lor sau ce ambitus se poate folosi pentru fiecare dintre ele si ce artisti canta preponderent in aceste moduri.
Detalii in articolele de pe Blog

Ce genuri muzicale folosesc preponderent cele patru emisii?

In canto pop sau canto muzica usoara, dar si in alte genuri muzicale precum jazz-ul sau musical-ul, se folosesc toate cele patru emisii, iar printr-o abordare buna a tehnicii vocale, cum se împletesc aceste emisii.

Asa cum exista trecerea de la voce de cap la voce de piept si invers, cu care majoritatea este familiarizata, asa exista si alte schimbari de emisii: din nazal in belt, din piept in nazal, din nazal in cap, etc.
Secretul unei fraze muzicale frumoase consta in alternanta armonioasa a emisiilor vocale.

Cine poate executa corect cele patru emisii separat dar si alternandu-le, poate spune ca detine secretul interpretarii si usurinta de a aborda un repertoriu bogat si de dificultate mare.

Respiratia

Un alt capitol important din tehnica vocala este respiratia. Este extrem de important sa stim cum sa folosim muschiul diafragmei pentru susținerea sunetului si a frazei muzicale.

Efectele vocale

Efectele vocale se executa fie prin miscarea laringelui, asa cum este vibrato, fie prin alternarea rapida a emisiilor chest-head si head-chest asa cum este break vocal si yodlerul.

O alta modalitate este inchiderea si deschiderea rapida a corzilor vocale, efect care se numește vocal fry sau creak.

Down slash, up slash, atacul de glota, sunt de asemenea efecte vocale ce se folosesc pentru atacarea sunetului sau inchiderea lui. Pentru muzica rock se folosesc foarte des distortion, grunt, rattle, sau screams.

eleva la microfon canto art music

„Luminozitatea” sunetului

Ultimul capitol din tehnica vocala o reprezintă luminozitatea sunetului prin deschiderea gurii sau închiderea acestuia, printr-un simplu zambet pentru un sunet luminos sau prin cupolarea sunetului si inchiderea gurii pentru un sunet inchis (dark) sau cantatul cu maxilarele inchise pentru un sunet agresiv.

Cum ne asiguram ca detinem o tehnica vocala completa si sanatoasa?

Prin parcurgerea acestor etape: emisii, respiratie, efecte vocale si luminozitatea sunetului aveti premisele unei tehnici vocale complete si sănătoase.

Informația, constientizarea si execuția corecta a tuturor elementelor, dar si cunoasterea anatomica a aparatului fonator, sunt esentiale si stau la baza tehnicii vocale.