De ce avem nevoie de Vocal Coaching? Antrenorul de voci, profesorul de canto sau Vocal Coach-ul este persoana din spatele unei voci.

Este bine sa avem vocal coach? Expertii ne spun ca este o conditie necesara daca doresti sa ajungi sa lucrezi la un nivel profesionist.

Cu ce se ocupa de fapt un Vocal Coach? Daca la inceput pune bazele unei tehnici vocale corecte, apoi el caută, cizeleaza si formeaza stilul vocal al interpretului in functie de particularitatile vocii si personalitatea lui.

vocal coaching studio art music
microfon studio art music

Antrenorul de voce activeaza cateva paliere de cunoastere si expertiza:

Un Vocal Coach va avea o metoda de predare bine structurata si o schema cronologica a intervalelor de timp necesare pentru memoria musculaturii aparatului fonator. Adica, fiecare element vocal, emisie, dar mai ales stil vocal in care va dori sa incadreze artistul, cere un timp anume pentru implementare. In situatii des intalnite, unii elevi invata sa execute vibrato in 5 min, iar altora le ia mai mult de o luna invatarea aceluiasi element. Unii înțeleg emisia de piept de la primul curs si o pun in practica imediat, iar altii reusesc abia dupa trei saptamani de studiu. Misiunea unui Vocal Coach este sa știe ce „butoane sa apese” pentru ca informatia, dar mai ales executia anumitor elemente, sa se fixeze in cel mai scurt timp.
De asemenea, pentru definirea stilului vocal este necesara o perioada medie de timp ca sa intelegi ce executie vocala este in avantajul artistului tau, adica ce emisie, combinație de emisii sau ce efecte vocale il reprezintă cel mai bine.
Este o munca ce antreneaza atentia la detalii, cu resurse de rabdare si efort, studiu si cautari, dar mai ales implicare din partea ambelor parti.
Un bun Vocal Coach trebuie sa realizeze niste reglaje foarte fine pentru ca vocea artistului sa sune la maximum de capacitate. Un exemplu bun este ca atunci cand artistul inregistrează intr-un studio profesional o piesa, el trebuie sa aiba imediat solutii pentru ca vocea sa sune perfect. Fie ca vorbim despre o deformare a unei vocale sau adaugarea unui vibrato fin pe final de fraza sau de plasarea unui anumit efect vocal pentru ascunderea unei probleme legate de text sau orice alt artificiu pentru ca vocea artistului sa sune impecabil, un Vocal Coach trebuie sa vina imediat cu solutia minune!
Artistii au trăiri intense, sunt oameni cu multa personalitate, dar sunt extrem de sensibili si vulnerabili.
Un Vocal Coach trebuie sa aiba maturitatea si tactul necesare intelegerii artistului si povestii lui. Nicio poveste nu seamana cu cealalta si o neintelegere a problemelor psihologice ale artistului poate duce la nerezolvarea unor probleme profesionale sau la neaducerea unei voci la capacitatea ei maxima.
Artistul trebuie convins ca problemele personale, frustrarea sau inhibitia duc la limitarea capacitatilor creative si vocale si in general aceste probleme ar trebui rezolvate pentru ca el sa se poata exprima artistic.
Rolul unui Vocal Coach este de a depista aceste probleme si a ajuta in corectarea lor, de a incuraja artistul si a-l sfatui, chiar daca este nevoie de mai multa empatie sau de implicare emotionala atat cat este necesar, pentru ca el sa depaseasca aceste obstacole.
Progresul artistului in devenire sau a celui consacrat trebuie sa fie masurabil de la o lectie la alta. Daca nu exista evolutie intr-un interval mare de timp, inseamna ca metoda sau repertoriul ales nu sunt potrivite vocii sau relatia de comunicare nu functioneaza.
Rezerva o sesiune

Alaturi de un Vocal Coach al Scoalii de Canto Art Music te vrei simti pregatit sa faci fata oricarei provocari

Rezerva o sesiune

Vocal Coach-ul si terapia vocala

Un Vocal Coach va evalua sanatatea corzilor vocale inca de la prima interactiune cu elevul. La prima auditie, inainte de a asculta vocea cantata, profesorul de canto adreseaza o serie de intrebari si asculta raspunsurile rostite de elev, incercand sa simta daca exista vreo disfunctie a corzilor vocale sau o boala deja instalata la nivelul lor.

Corzile vocale funcționează identic, fie ca se emite un sunet cantat sau vorbit. Se pot depista disfonii cu insuficienta glotica, noduli pe corzi, schita de noduli, sinuzita cronica cu vegetatii sau polipi.

Prima recomandare a unui Vocal Coach este sa se adreseze unui medic foniatru pentru a primi un diagnostic exact si sa urmeze tratamentul prescris de specialist. Abia după perioada de refacere, interventie chirurgicala sau tratament, pe baza diagnosticului putem incepe lucrul cu vocea. Practic incercam sa corectam cauza ce a dus la instalarea bolii corzilor vocale. Profesorul de canto trebuie sa ii invete tehnica de vorbire sau de cantat corecta pentru nu mai ajunge in astfel de situatii limita.

In concluzie, un Vocal Coach trebuie sa fie meticulos, exigent in cerinte, un om de încredere, care sa traiasca alaturi de experiențele artistilor, sa fie generos in a da sfaturi, sa inteleagă varsta cu specificul ei, fie ca artistul are 10 ani, sau se afla la pubertate sau tocmai a trăit o drama sau a trecut printr-o experienta frumoasa pe care doreste sa o împartaseasca cu omul lui de încredere: profesorul de canto sau antrenorul de voce!